La cuina catalana: el viatge en el temps d’una terra d’acollida

Casa Jordi es distingeix per oferir un gran assortiment de plats representatius de la cuina catalana. Una manera de cuinar amb trets molt singulars que beu directament de la tradició mediterrània. Probablement la principal gràcia de la gastronomia catalana fou saber recollir, sobre el substrat de l’herència clàssica i visigòtica, les refinades influències de la cultura andalusina, garant de la saviesa mediterrània i transmissora de tresors orientals.

Els àrabs van introduir o reintroduir a la Península molts productes, alguns dels quals encara formen part de la idiosincràsia alimentària catalana, com l’arròs, els espinacs, les albergínies, les llimones, el sucre o els fideus. A més, també hi havia un cert gust per les verdures, que ja valorà com a font de salut el filòsof Ramon Llull, tenint en compte que els fruits de l’hort havien estat força menystinguts fins aleshores pels senyors feudals. La remarcable presència de peixos i altres productes propis de l’entorn mediterrani caracteritzaven aquesta cuina medieval a Catalunya.

Catalunya va compartir aquesta manera de cuinar, primerament i d’una manera especial, amb Occitània, com també l’amor cortès, els trobadors i alguna heretgia, i després es va relacionar amb gran èxit amb Sicília, Sardenya i la Península Itàlica.

Amb el temps es van anar afegint a la cuina catalana uns productes ultramarins sense els quals ningú no reconeixeria ara la nostra gastronomia. Per exemple, la botifarra amb mongetes (americanes), el pebrot escalivat (americans), el trinxat de col i patates (americanes), el pa amb tomàquet (americà)… i fins el pa amb xocolata (americana) per berenar. Vine a Casa Jordi a degustar aquesta cuina que et servirà d’un petit viatge en el temps a part de tenir una gran experiència de plaer.